Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

РИБОЮ ТУТ ПАХНЕ, А ПІДПІЛЛЯМ – НІ!..

Наприкінці березня по кількох українських телеканалах, а потім – і на різних сайтах в Інтернеті, з’явилася інформація про те, що (цитую дослівно) “Працівниками ветеринарної міліції в одному із сіл Іванківського району Київської області викрито діяльність незареєстрованого в офіційному порядку цеху з виготовлення рибопродукції, який розташовувався у приміщенні колишнього універмагу. Під час перевірки вилучено з обігу 7100 кг посоленої риби невідомого походження та якості. За результатами перевірки діяльність цеху призупинено...” Думаю, що жителі нашого району, хто почув цю новину, були стривожені нею: “Невже й справді десь поруч діє підпільний цех, що виготовляє рибну продукцію, яка може зашкодити здоров’ю людей, а ми не знаємо про це?..”

НАСАМПЕРЕД,щоб з’ясувати, чи це так, – звернулася до начальника управління держветмедицини в Іванківському районі В.П. Кожана. І він підтвердив названий факт. Особливо не вдаючись в подробиці, зазначив, що згадуваний цех знаходиться в селі Феневичі. За його словами, представники ветміліції нагрянули туди з перевіркою, скоріше всього, через якийсь сигнал (з якого приводу та від кого – він не знає). Про те, чи було виявлено порушення у веденні діяльності підприємства, чи знайшли там неякісну продукцію і т.д., ветлікар не захотів говорити. Обмежився коротким: ”Ще рано робити якісь висновки і взагалі про це говорити. Оскільки розмови з цього приводу ведуться на рівні чуток...”
Може б я і погодилася з Валерієм Петровичем, але... Якщо ЗМІ озвучили згаданий факт, назвавши серйозне джерело, звідки його взято, а потім (завдяки всесвітній мережі) інформація поширилася не те, що в Україні, а й далеко за її межами, то іванківці мають право знати якщо не всю, то хоч би частину правди. Навіть якщо вона, як дехто каже, “у кожного своя”...
Однією з причин тієї перевірки, про яку все ж таки сказав В.П. Кожан, – є відсутність у власника приватного підприємства Акта про введення в експлуатацію приміщення. Тому протиепізоотична комісія РДА (він є її представником) й прийняла рішення про... вилучення продукції та призупинення роботи цеху. На моє запитання – чому ж тоді він кілька років працював без такого важливого документа? – керівник ветслужби в районі відповів: “Були на те різні причини: складно, дорого, інші нюанси.”
Головний санітарний лікар району В.О. Богуш, до якого також звернулася за роз’ясненням, відповів, що нічого не знає про цю ситуацію. Про те, що в згадуваному рибопереробному цеху можуть бути якісь порушення (на зразок ймовірної антисанітарії чи недотримання технологічних умов під час виробничого процесу), й чути не хотів. Адже там, сказав, працюють серйозні люди, серед яких – і досвідчені професіонали. На закінчення Володимир Олексійович підсумував: “Відколи працює цех, ніяких скарг ні від кого нам не надходило...”
Жителі Феневич, здебільшого, задоволені роботою місцевих рибопереробників. Дякуючи їм, кажуть, вони вже кілька років мають можливість постійно купувати в своїх торговельних закладах смачні оселедці, а віднедавна – й копчену рибу. І вона набагато краща за смаком і якістю від тієї, що ми купуємо на райцентрівському ринку чи в магазинах. Дехто зі знайомих, які їздять на роботу в село, каже, що завжди звідти везе додому в Іванків свіжу рибопродукцію. Для декого з місцевих жителів (та й приїжджим) є в цеху робота, якою вони задоволені. Оплатою – також.
Слова своїх земляків підтвердила й секретар Феневицької сільської ради Н.Д. Понько. Відколи працює підприємство в селі, зазначила вона, ні нарікань на якість риби не було, ні випадків отруєння нею. Та й ціна готової продукції більш-менш нормальна: в усякому разі – не вища, ніж деінде в районі. Категорично не погодилася жінка і з тим, що рибопереробний цех підпільний.
– Яке ж тут підпілля? – дивується Надія Данилівна. – Він працює в усіх на виду – в центрі села. Іще наприкінці 2006-го року було офіційно зареєстроване ТОВ “ОЛАФ ФЙОРД ГМБХ”, основним видом діяльності якого є виробництво рибних продуктів, роздрібна торгівля рибою та морепродуктами. Його керівництво викупило одне з приміщень, в якому колись знаходилась колгоспна їдальня, згодом – магазин, а ще пізніше – бар. Провівши реконструкцію, там обладнали рибопереробний цех. Але земельна ділянка, на якій він знаходиться, поки що не є власністю Товариства. Тому воно уклало договір на її оренду з сільською радою. Щоправда, востаннє орендну плату (це – майже півтори тисячі гривень в місяць) вносили давно: на сьогодні винні нам майже 30 тисяч гривень. Проте це – інша тема розмови й наші з Товариством внутрішні справи. Сподіваємося, що і їх якось владнаємо, як вирішували раніше. А щодо згадуваної ситуації, – то ніхто з її учасників не повідомляв про подробиці в сільську раду...
На мою думку, могли б і поінформувати місцеву владу про те, що робиться у її «володіннях». Та поки що з усього вищесказаного зрозуміло головне: у Феневичах рибою пахне, а підпіллям – ні!.. Тому й виходить, що вже в першій частині повідомлення, зробленого телевізійниками з подачі представників ветміліції, міститься неправдива інформація.
ЩО ВИЩЕНАЗВАНЕ ТОВ зареєстроване в законному порядку – мені підтвердили і у відділі економіки Іванківської райдержадміністрації. Інша справа, що в самому рибопереробному цеху могли бути виявлені якісь порушення. Але які і чи їх виявили взагалі? За що ж все-таки (цитую далі новину з повідомлення на Першому національному телеканалі) “винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Матеріали по факту зареєстровані у встановленому законодавством порядку. Наразі триває розслідування”?.
Пробую довідатися більш детально в першої особи, що фігурує в цьому інциденті, – директора ТОВ “ОЛАФ ФЙОРД ГМБХ” П.О. Соловйова.
– В чому наша провина й за що нас треба притягувати до відповідальності, ми поки й самі не знаємо, – говорить Павло Олександрович. – Працюємо в рамках законодавства, сировину для виробництва – морожену рибу різних сортів – завозимо з Норвегії і завжди якісну. Замовники готової продукції і покупці не мають претензій. А ось наші права були порушені співробітниками відділу ветеринарної міліції ГУ МВС України в Київській області. Вони без попередження мене як керівника ТОВ 20 березня зайшли до цеху в Феневичах й почали робити перевірку підприємства, що є приватною власністю. Залякували та погрожували працівникам арештом, коли ті не впускали їх до приміщення, вимагали пояснень нібито про вчинення тут якогось злочину... Я постійно не присутній в цеху (бо живу в Києві). Того дня не міг негайно виїхати на місце, тому відправив своїх адвокатів. Прибули туди за викликом 102 і працівники Іванківського райвідділу міліції. Вони склали акт огляду території за межами приміщень і поїхали, оскільки очевидно було, що ніякого злочину, тим більше за статтею 356 КК України (самоуправство), у приміщенні цеху не відбувалося.
Працівники ветміліції одразу після проведеної перевірки не надали моїм представниками ніяких документів, що свідчать про її результати, проте внесли до них неправдиві відомості щодо ваги риби, яку вони нібито вилучили в моєму рибному цеху (7100 кг), перебільшивши її майже в п’ять разів (хоча вони нічого не зважували!). Акт перевірки та припис №16/5-48, датовані 20.03.2013 року, ми отримали лише під час проведення засідання протиепізоотичної комісії 28 березня. Це наштовхує на думку, що ці документи складалися співробітниками обласної ветміліції вже після вказаних подій. А щодо ваги, то у відповідних ємностях знаходилося на той день тільки до 1 тонни риби.
Оскільки, крім керівника Товариства, ніхто з працюючих не має доступу до офіційних документів, їх ніхто відразу й не показав приїжджим. Тому цей факт вони назвали основною причиною, через яку треба було скликати засідання протиепізоотичної комісії райдержадміністрації. П.О. Соловйов все-таки представив їм для ознайомлення всі необхідні документи, що підтверджують законність діяльності його цеху (зокрема – Свідоцтво про право власності, сертифікати відповідності, експертний висновок, договір щодо проведення лабораторних досліджень, акт обстеження приміщення цеху СЕС від 3 березня цього року та інші).
До речі, про відсутність вищезгадуваного акту введення в експлуатацію будівлі цеху Павло Олександрович теж сказав мені: вони все збираються його оформити, та щось їм постійно заважає. Хоча це – не головний документ...
Погодився керівник ТОВ і з тим, що має заборгованість перед Феневицькою сільською радою: розрахується, як тільки поставлять всі крапки над « і» в цій неприємній ситуації.
П.О. Соловйов направив скарги на неправомірні дії співробітників ветеринарної міліції ГУ МВС України в Київській області їхньому керівництву, а також – начальнику ГУ МВС України в Київській області та в прокуратуру Київської області. Тепер чекає, щоб там все перевірили. Якщо хтось у чомусь і винен – то хай відповідає згідно з законодавчими нормами.
Мабуть, не тільки директору ТОВ, а й багатьом іншим людям, незрозуміло одне: чому передали неперевірену інформацію для поширення в засобах масової інформації? А ті швиденько вхопилися за “смажені факти”. Таке буває іноді в наших колег-журналістів. Але чи вони повернуться до них, коли буде з’ясовано більш детальні нюанси справи? Не впевнена.
А поки що виробництво рибних продуктів у цеху припинено. Чи його відновлять і як швидко це станеться – керівництво не знає. Може, зазначив насамкінець П.О. Соловйов, взагалі доведеться оголосити про ліквідацію підприємства, продати приміщення та перебратися зі своїми виробничими потужностями в інший населений пункт області, де буде спокійніше працювати. Але чи буде при таких методах роботи правоохоронців столичної області?..

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

14 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

Збережемо красу Землі!

Звернення лідерів учнівського самоврядування до всіх школярів району з нагоди Дня Землі
22 квітня світ відзначає Міжнародний день Землі. Це свято весни, життя, радості, єдності всього живого. У цей день ми привертаємо увагу до проблем взаємозв’язку між людиною та природою, відповідальності за майбутнє планети, майбутніх поколінь.
Земля вимагає нашої турботи, дбайливого ставлення до себе. Але на заваді – наша безгосподарність, байдужість, нехтування елементарними правилами поведінки у природі. Не всі знають, що целюлоза гниє у грунті 6 місяців, консервна бляшанка – 50 років, поліетиленовий пакет – 200 років, пластикова пляшка – 300 років. А кожному з нас потрібне чисте повітря, чиста річка, здоровий ліс. Не засмічуймо навколишнє середовище!
Ми звертаємося до всіх жителів району: не спалюйте траву (особливо біля лісосмуг), не залишайте вогонь без нагляду, не залишайте у лісі багаття. Пам’ятайте: щоб знищити дерево – потрібні хвилини, а виростити – десятиліття.
Ми закликаємо всіх провести екологічні тижні по благоустрою рідного краю, упорядкуванню природних об’єктів, висадженню дерев, кущів, створенню квітників.
Зробимо разом рідну Іванківщину чистою! Збережемо ліси для нащадків!

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

6 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

ТРАДИЦІЙНА АКЦІЯ МИЛОСЕРДЯ ТА ГУМАННОСТІ

Засноване 18 квітня 1918 року, Товариство Червоного Хреста взяло на себе благородну місію утвердження принципів гуманності та захисту життя людини.
У своїй практичній діяльності Червоний Хрест Київщини послідовно реалізує комплексні гуманітарні програми, спрямовані на вдосконалення надання медичної та соціальної допомоги уразливим верствам населення, допомоги постраждалим під час катастроф та стихійних лих. На обліку в обласній організації Червоного Хреста перебуває понад 27 тис. одиноких громадян поважного віку. З них приблизно 1400 прикуті до ліжка самотні інваліди, які потребують догляду на дому та соціальної допомоги.
Аби привернути увагу суспільства до проблеми незахищених верств населення, поліпшення умов їх життя шляхом надання адресної матеріальної та натуральної допомоги, традиційно з 1 квітня по 1 травня і в нашій області проводиться Всеукраїнський місячник Червоного Хреста України під гаслом «Сила гуманності!»
У рамках місячника відбудуться заходи по наданню допомоги тим, хто з тих чи інших причин опинився в скруті. А причин багато і вони дуже різні – важка хвороба, інвалідність, втрата годувальника, безробіття. Зрозуміло одне: ці люди потребують нашої допомоги та підтримки.
З думкою про них обласне Товариство Червоного Хреста звертається до благодійників, людей з чуйними серцями з проханням підтримати нашу діяльність. Подаруймо крихту радості тим, для кого сьогодення – то час переживань, самотності та смутку.
Особлива щира подяка – благодійникам, які під час проведення Всеукраїнського місячника Червоного Хреста в минулому році допомогли зібрати кошти, продукти харчування, одяг, взуття, засоби гігієни на суму 1 млн. 432 тис. грн. Це дало можливість надати додаткову допомогу близько 27 тисячам нужденних, серед яких – одинокі люди похилого віку, інваліди, багатодітні родини, постраждалі від Чорнобильської катастрофи, хворі на туберкульоз тощо.
Звертаюсь до всіх, кому небайдужі людські біль і горе: давайте підтримаємо немічних громадян нашого району!
Наш р/р 26001000031804, ЕДРПОУ 00434230, МФО 300023, КООТЧХУ ПАТ Укрсоцбанк (для Іванківської РОТЧХУ). Крім коштів, приймаються також одяг, продуктові набори тощо.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

5 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

Давайте допоможемо цій людині!

У Київську облдержадміністрацію звернулася з проханням про допомогу у лікуванні інвалід І групи, член Спілки письменників України, кавалер ордена княгині Ольги і Міжнародної пам’ятної медалі «Одолевшие судьбу», член «Золотого фонду» м.Біла Церква, Почесний громадянин, ім’я якого занесене до біографічного енциклопедичного словника «Жінки України», Ніна Петрівна Опанасенко.
Не дивлячись на свою 50-річну закутість, в стінах обласної лікарні, вона з відзнакою закінчила Національний університет ім. Т.Г. Шевченка.
Сьогодні Ніні Петрівні необхідна складна операція, яка коштує 25 тисяч євро. Просимо надрукувати оголошення про фінансову допомогу на її лікування. Банківський рахунок Опанасенко Ніни Петрівни: Ощадний банк № 126/0877 для філії № 126/0885; МФО: 322669; код 09322277 Київська область, м. Біла Церква, розрахунковий рахунок: 37391987704; особовий рахунок № 30420. Опанасенко Ніна Петрівна.
Поштова адреса Н.П. Опанасенко: 09100, Київська обл., м. Біла Церква, бульвар 50 років Перемоги, 129, кв.22. Контактні тел.: (04563-6-45-54; 097-555-85-64).

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

5 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

В Україну йде новий циклон, який принесе сніг і дощі...

Про це сьогодні, 3 квітня, повідомив віце-прем'єр Олександр Вілкул.

Він звернув увагу, що в Україну йде новий циклон.

'Це добре, розводиться за часом танення в регіонах України та прикордонних територіях. Це дуже важливо, оскільки, зокрема, 60% водних ресурсів Дніпра формуються за межами країни. А завдяки циклону початок більш інтенсивного сніготанення на території Білорусі і Росії затримується, а значить, затримується до середини квітня формування водопілля на Дніпрі', - пояснив він.

За його словами, протягом 3-5 квітня поточного року у західних, центральних та північних областях будуть опади у вигляді мокрого снігу та дощу. Цей циклон зумовить сильне підвищення температури: у південних і східних областях - до +20 градусів.

'Однак з 6 по 9 квітня в західних і північних регіонах буде чергове зниження температури - до 3-8 градусів нижче нуля з випаданням мокрого снігу. За ці дні обсяг опадів буде помірним - від 5 до 10 мм', - повідомив віце-прем'єр.

За його словами, наразі створена карта ризиків підтоплень. Задіяно більш ніж 40 тисяч осіб, в тому числі рятувальників і армію, працюють понад 5 тис одиниць комунальної та дорожньої техніки, важка військова техніка. Готові 830 одиниць техніки для подолання водних перешкод та 22 літаки і вертольоти.

Функціонує понад 2 тис пунктів обігріву, в яких за минулу добу, за словами віце-прем'єра, отримали допомогу понад 100 осіб. Всього з 15 грудня 2012 року – більш ніж 90 тис людей.

За словами Вілкула, піротехнічні бригади почали роботи з підривання криги, укомплектовано 90 бригад.

Всіма дорогами державного та місцевого значення забезпечено проїзд. У більш ніж 2000 населених пунктах було відновлено електропостачання.

Крім того, були підготовлені необхідні потужності для прийому талої води. Зокрема, в Дніпропетровському каскаді обсяг вільних ємностей - близько 7 млрд м куб. Цілодобово працюють 450 насосних станцій та свердловин вертикального дренажу, які вже перекачали понад 700 млн м куб води.

'У разі потреби почнуть працювати ще 500 станцій, для оперативного перекидання в райони надзвичайних ситуацій готові 110 пересувних насосних станцій', - сказав Вілкул.

Вілкул також зазначив, що наразі введена 3-я ступінь протипаводку і захисту в Закарпатській області. За його словами, це штатна ситуація, без негативних наслідків.

'Це означає, що вода міститься в міждамбовому просторі, і немає загрози суттєвих підтоплень. Всі служби перебувають в посиленому режимі, оскільки очікуються додаткові опади', - пояснив він.

Що стосується рівнинної частини України, Вілкул наголосив, що спостерігаються невеликі коливання рівня води, наприклад, у Дніпрі 3 см, що говорить про те, що повінь ще не почалося.

'Сформувалася невелика паводкова хвиля на Дністрі, разом з тим Дністровське водосховище готове прийняти цю воду, розроблено оптимальний режим без негативних наслідків', - сказав він.

Оригинал статьи http://ua.korrespond...

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...в-україну-йде-новий-циклон-який-принесе-сніг-і-дощі.html


3 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

Готовими слід бути до всього…

Нинішня весна не дає розслаблятися нікому… Саме тому про найневідкладніші заходи безпеки в районі, враховуючи загрозу повені та підтоплень частини деяких населених пунктів, вулиць та житла людей, і йшла вчора мова на нараді керівників підприємств, установ і організацій Іванкова, а також сільських голів району.
РДА створила кілька опер- груп, члени яких постійно моніторять ситуацію, а в суботу здійснили виїзди в усі кінці району. І хоч, як заявляють фахівці, особливо небезпечних наслідків повені на Тетереві та деяких річечках не слід очікувати, все ж маємо бути готові до найгіршого.
На сьогодні рівень води в Тетереві становить 3,25 метра – на півметра нижчий критичної відмітки. Це не так і багато, враховуючи, що в лісах і населених пунктах ще лежить багато снігу.
Орендарям водоймищ на території району вручено приписи, які зобов’язують їх дещо понизити рівень води в ставках – для забезпечення, так би мовити, резерву їх місткості. Сільським головам рекомендовано також створити в себе робочі групи з контролю за ситуацією.
А ще слід упритул зайнятися підготовкою до проведення місячника благоустрою. Про це та інші невідкладні питання говорив, зокрема, виконуючий обов’язки голови РДА І.О. Глитень.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

1 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

ЩОБ НА ГОЛОВУ НЕ КАПАЛО...

Цьогорічна зима у більшості жителів нашого району асоціюватиметься не тільки з мальовничими зимовими пейзажами, а й з чималою кількістю проблем, які виникали в результаті рясних снігопадів та ожеледиці. Пошкодження дахів будівель – одна з них. Актуальність цієї проблеми відчули на собі чимало наших співгромадян. І, власне кажучи, у більшості випадків вона не втратила для них своєї гостроти і зараз, оскільки далеко не всі постраждалі змогли одразу вирішити її.
За нинішніми цінами відремонтувати дах чи навіть встановити новий – справа непроста і доволі затратна. Знаючи це, більшість громадян, за звичкою, одразу звертаються за допомогою до сільської чи селищної ради, райдержадміністрації, інколи – до діючих сільськогосподарських виробничих кооперативів чи інших підприємств. Ті часто йдуть назустріч. Та оскільки завали дахів у цьому році – доволі чисельні, то у більшості випадків постраждалі змушені самотужки вирішувати існуючу проблему.
Ось, приміром, до редакції зайшла жителька Іванкова зі своєю бідою: в її хаті у грудні повністю завалився дах. Жінка скрізь шукає допомоги, щоб якось підлатати помешкання, зведене ще в довоєнні роки, і яке вже давно перебувало в аварійному стані. Зробити це за власний рахунок вона не може: живе на невелику пенсію. Тому шукає роботу й згодна навіть взятися за догляд хворої людини…
За вирішенням своєї проблеми, перед цим не один рік застраховуючи своє майно на всяк випадок, чимало громадян звертається до страхової компанії.
– Станом на 12 березня до Іванківського відділення НАСК «Оранта» подано 60 заяв від страхувальників про пошкодження покрівель будівель господарського та житлового призначення, – розповідає заступник начальника страхової компанії Т.М. Кіндратенко. Й кількість заявників постійно збільшується. Такий факт пояснюється не тільки погодними умовами, які навіть з початком весни не втратили суто зимового характеру. Через похилий вік наших страхувальників у багатьох випадках лише з приїздом дітей виявляється нанесена снігом шкода.
До речі, постраждалих від обвалів дахів можна класифікувати за географічною ознакою: в основному, це жителі сіл Хочева, Оране, Фрузинівка, Зорин, Горностайпіль та Страхолісся. Постраждав частково і Поліський район, мешканці якого також обслуговуються в Іванківському відділенні «Оранти».
Такої кількості звернень не було вже років з десяток, зазначають у згаданій установі. Й протягом зими працівники тільки те й роблять, що виїздять на місця для констатування настання страхових випадків. Опісля здійснюють розрахунки для визначення суми компенсації страхувальникам. Наразі частина нарахованих першими вже виплачена, інші – в процесі отримання. Щоправда, їх сума не така велика, як припускають на початку страхувальники: може бути тільки 200-300 гривень, 500 чи 1000 (такі цифри в «Оранті» наводять, зважаючи на останні виплати). Проте її отримання трохи підбадьорює людей, особливо, якщо вони десятиліттями підтримували статус страхувальника.
Отримавши таку компенсацію, потерпілі, звісно, не можуть відремонтувати пошкоджене приміщення. Тому знову сподіваються на чиюсь допомогу, чекають теплої пори року та супутньо відкладають гроші, щоб за допомогою місцевих майстрів привести до ладу пошкоджену будівлю…

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

27 березня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

ЛЮТА ВЕСНА

Снігопадів очікували. Але те, що вони будуть такими безпрецедентними – не припускав ніхто. У Гідрометцентрі заявили, що ситуації, коли б за два дні в Україні випадало понад 50 мм опадів (при місячній нормі 47 мм), не було понад 100 років.
Те, що робилось на вихідні в Києві, нагадувало кіношний сценарій про наслідки ядерної зими: пронизливий завиваючий вітер, метрові кучугури снігу, кілометрові пробки, покинуті автомобілі, БТРи на вулицях, рідкісні перехожі та майже порожні полиці у магазинах.
Сильні заметілі накрили і наш район. Але, на відміну від грудневих мокрих снігопадів, цього разу шкоди завдавав не так сухий колючий сніг, як рвучкий вітер. Наприклад, наслідками березневого стихійного лиха стали не тільки переметені дороги, заблоковані автомобілі, знеструмлені населені пункти та відсутність хліба в більшості магазинів району. Значно додалось роботи і працівникам газової служби, адже пориви вітру часто задували опалювальні котли.
Потрібно зауважити: з надзвичайною ситуацією відповідні служби району справились добре. Очевидно, далося взнаки попереднє тримісячне тренування. Дорожники, комунальники, енергетики, рятувальники робили все від них залежне, щоб жителі населених пунктів без благ цивілізації не залишались надовго. За що їм і подякував голова райдержадміністрації О.І. Леляк на вчорашній “планірці”. Крім того, “еменесники”, працівники Іванківського комунального управління водного господарства, філії “Іванківське РайДУ” та ін. виїжджали за викликами визволяти із снігового полону легкові (а інколи й вантажні) автомобілі. Рятувати довелось навіть автобус з німецькими туристами, який, їдучи на екскурсію в тридцятикілометрову зону відчуження, застряг на непрохідній дорозі біля с. Прибірськ...
Станом на понеділок 25 березня майже всі дороги в районі розчистили (правда, за словами працівників дорожніх служб, висота переметів в деяких місцях була настільки високою, що спецтехніці доведеться ще попрацювати). Спеціалісти районного підрозділу ЗАТ “А.Е.С. Київобленерго” до початку тижня налагодили електропостачання майже в усіх селах (крім кількох вулиць).
Захурделені вихідні жителі Іванкова пережили з найменшими втратами (що не кажіть, а все пізнається в порівнянні): за винятком кількох годин 22 березня у п’ятницю, на вихідних не було перебоїв ні з електроенергією, ні з водою, ні з телефонним зв’язком. Невідкладна допомога, як стверджує головний лікар району О.М. Кадун, доїжджала за всіма викликами. “НС” не зафіксовано і правоохоронцями: навпаки, за дні негоди зменшилась кількість ДТП та інших правопорушень.
Правда, іванківці, як і мешканці сіл, залишились майже без хліба та деяких інших продуктів харчування: мало хто з підприємців зумів привезти товар з оптових баз. А місцевий хлібозавод, який давно “дихає на ладан” через непосильну для нього конкуренцію зі столичними підприємствами, забезпечував хлібобулочними виробами тільки ті магазини, які їх замовили напередодні.
Залишається ще налагодити транспортне сполучення. Зі столицею воно вже більш-менш регулярне. А от до сіл, незважаючи на «розкриті» дороги, ризикують їхати не всі водії маршруток. Що теж, зрозуміло, – явище тимчасове. Адже переживши люту зиму, переживемо ми і люту весну...

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

27 березня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?.. Чи ліквідують “колгоспні” ставки через ймовірну загрозу підтоплення частини Іванкова?

Трохи більше тижня тому, коли до талого снігу додався рясний дощ, вода наробила шкоди багатьом приватним садибам. “Топило” будинки в Обуховичах (на знімку), Русаках, Мусійках та інших селах. “Еменесники”, які приїжджали на виклик, нічим особливо допомогти й не могли: коли кругом вода – її просто нікуди відкачувати. А дренажні системи в критичній ситуації показали, що їх не завадило хоча б інколи лагодити...
Здавалось би, Іванкову, що розташований на пагорбі, справжнє підтоплення не загрожує при будь-яких умовах. Але цей рік, як виявилось, ламає всі стереотипи. І не тільки тому, що мерзлий лід та сніг на вулицях селища сягав загрозливої кількості, а коли час від часу танув, то текли не джерела, а ріки, від яких, зрозуміло, потерпали помешкання в низинах.
В ту ж ніч і день (а було це з 14 на 15 березня) над Іванковом нависла серйозніша загроза: різко піднялась вода у двох ставках “на колгоспі”. Вона не встигала стікати через трубу з верхньої до нижньої водойми, тому промила збоку додаткове русло. Такого не пам’ятає ніхто з іванківців. Напір води був достатньо потужним, аби зруйнувати бетонну плиту, що перекривала потік з другого до першого ставка. І якби так сталося, величезна маса води (за розрахунками спеціалістів, до семисот тисяч кубометрів в обох водоймах) хлинула б на Іванків. В першу чергу, залило б вулицю Ватутіна, яка й так через замулену й засмічену Жорнівку, потерпає від весняних стоків. Дуже швидко вода затопила б й інші суміжні вулиці й за годину-дві наробила б жителям і дорогам райцентру шкоди не на один десяток мільйонів гривень...
На щастя, цей дещо апокаліптичний сценарій залишився тільки ймовірністю. Щоправда, вона не зникла зовсім. Останнє похолодання й нова порція хуртовин знову насипали снігу. Якщо довгоочікуване потепління буде суттєвим, а танення – різким, ставки можуть не впоратись з тією кількістю води, що стікатиме звідусіль.
Саме цього надзвичайно бояться мешканці тієї частини селища, якій найбільше загрожує можливий гідроудар. Прийшовши минулого понеділка на прийом до першого заступника голови райдержадміністрації Н.М. Нестеренко (на якому були також присутні селищний голова О.М. Поліщук та завідувач сектором з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення РДА І.М. Томченко), люди просили про допомогу.
По-перше, аби розчистили частину Жорнівки, в якій від зрізаних дерев утворилась загата і вода розлилась до кількох будинків по вул. Ватутіна. (До речі, колоди були витягнуті та порізані наступного ж дня працівниками Іванківського комунального управління водного господарства – керівник О.М. Романенко). Але повністю розчистити русло річки від мулу, зарослої трави та сміття, яке скидають сюди несвідомі й безвідповідальні іванківці, в цю пору – неможливо: скрізь настільки мокро, що ніяка техніка не добереться до берегів. Крім того, на таку роботу необхідно чимало грошей. Минулі роки кошти просили (і вони були закладені) в обласному бюджеті. Але жодного разу їх так і не виділили. Тому цей рік селищна рада вишукуватиме власні можливості, аби, коли підсохне, розчистити спеціальним екскаватором метрів з двісті Жорнівки, – від магазину “Каштан” й вище проти течії. Це повинно в майбутньому вберегти будинки по Ватутіна від підтоплення.
По-друге, жителі Іванкова, які прийшли на зустріч, запропонували кардинально вирішити проблему потенційної загрози від “колгоспних” ставків: спустити з них воду повністю, витягнувши всі заслінки, і не дозволяти нікому їх встановлювати знову (була навіть пропозиція зруйнувати дамбу).
Оскільки це серйозне питання і ніхто з керівників не візьме на себе відповідальність вирішити його одноосібно (зрештою, влітку на ставках відпочиває чимало іванківців), його планували винести на найближчу сесію селищної ради. На даний момент, детальніше дослідивши стан водойм, спеціалісти схиляються до думки, що цього все-таки не варто робити: не такий страшний чорт... В крайньому випадку зайва вода з верхнього ставка знову обійде стороною, по вже прорізаному руслу. Бо зруйнувати легше всього, а де тоді людям відпочивати?
Але ця проблема має ще один бік. Щоб з часом водойми не перетворились на болото чи сміттєзбірники, їх повинен хтось постійно (або хоча б час від часу) доглядати. Селищна рада не має на це ні фінансових, ні технічних можливостей. Здавалось би, реальний вихід: віддати ставки в оренду. Але через складність і дороговизну оформлення необхідних документів, потенційні орендарі відсіюються. Так було з громадською організацією “Йорж”, так сталося і з одним із жителів Іванкова, який “загорівся” цією ідеєю, встиг дещо зробити, але швидко відмовився від затратної справи...
Може, відшукається хтось зі сторонніх заможних орендарів? Проте, вклавши в орендовану власність значні кошти, цілком ймовірно, новий господар не підпустить сюди місцевих жителів (відома практика!), як кажуть, на гарматний постріл... А для людей це рівнозначно ліквідації ставків.
Тому, скоріше всього, громаді Іванкова доведеться шукати якийсь інший вихід. Для початку, наприклад, самим не засмічувати ці водойми і, при можливості, прибирати їх береги...

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

27 березня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Охорона здоров'я

ОБВАЛ У ПАРКУ

Вихід Тетерева з берегів – не новина для мешканців Іванкова. Особливо потерпають від цього ті господарі, присадибні ділянки яких знаходяться буквально в кількох метрах від річки. А нещодавно від підтоплення постраждав пагорб у центрі селища, на якому розташований парк. Частина його території – біля пам’ятника Скорботної Матері – обвалилася вниз прямо на доріжку понад річкою. Кількаметрові дерева вивернуло з корінням і вони, прим’явши кущі, які росли на схилі, впали аж до води...
Додалося тепер турбот відповідним службам, аби прибрати їх. Треба буде подбати і про огородження урвища (часто тут бавляться школярі), укріплення схилу новими насадженнями.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

27 березня 2013


... 1


  Закрити  
  Закрити